Sinds 1929 Partner voor bouw en industrie  Bekijk locaties en openingstijden

Menu

Kies je categorie..
    Zoek
    RSS

    Blog berichten van '2016' 'maart'

    Ventilatieroosters, hoe en wat.

    Duco kent een breed scala aan ventilatieroosters, voor nieuwbouw als ook voor renovatie. Voor elk bouwsituatie is er een ventilatierooster geschikt, hierbij een opsomming van verschillende ventilatierooster.

    Raamventilatie:
    • DucoTon 10ZR draai ventilatierooster. De DucoTon 10ZR is het oudste maar nog steeds meest toegepaste ventilatierooster in Nederland. Met een ventilatiecapaciteit van 10,3 dm³/s per strekkende meter, met een ‘soft line’ design buitenkap en geschikt voor plaatsing op het glas of op een tussenkalf. Met een glasaftrek van 80mm minimaal zichtbaar. Uiteraard is de DucoTon 10ZR uit gerust met een zelfregelende klep. Optioneel kan een pollenfilter in de binnenkap worden voorzien.
    • DucoTon 18 draai ventilatierooster. De DucoTon 18 werd gelijk met zijn kleinere broertje de DucoTon 10ZR geïntroduceerd. De DucoTon 18 heeft een ventilatiecapaciteit van 18,5dm³/s per strekkende meter, heeft een ‘soft line’ design buitenkap en geschikt voor plaatsing op het glas of op een tussenkalf. De DucoTon 18 heeft een glasaftrek van 120mm. Uitstekend toe te passen in renovatieprojecten!
    • DucoLine 10/17/23ZR klep ventilatierooster. Met toepassing van de DucoLine kan met één rooster verschillende ventilatiecapaciteiten worden voldaan, te weten 10,7dm³/s per strekkende meter, 17,4dm³/s per strekkende meter of 22,6dm³/s per strekkende meter. Dit kan door middel van het wisselen van de bedieningshendel. De afneembare binnenkap is compleet nieuw gerestyled en is volledig vlak. De DucoLine is op glas te plaatsen evenals op een tussenkalf. De DucoLine heeft een glasaftrek van 80mm. Pollenfilter is optioneel mogelijk.
    • DucoKlep 15ZR klep ventilatierooster. De DucoKlep 15ZR heeft evenals zijn broer de DucoLine een volledig vlak afneembaar binnenrooster, welke optioneel uitgevoerd kan worden met een duimhendel. Hierdoor kan hij in het vaste deel van een schuifraam geplaatst worden. De DucoKlep 15ZR heeft een ventilatiecapaciteit van 15,2dm³/s per strekkende meter en kan op het glas geplaatst worden evenals op een tussenkalf. Met een glasaftrek van 80mm is ook dit ventilatierooster nauwelijks zichtbaar. Pollenfilter? Geen probleem, toepasbaar in dit ventilatierooster.
    • DucoFlat 12ZR klep ventilatierooster. De DucoFlat 12ZR werd geïntroduceerd na de vraag voor een ventilatierooster voor schuifpuien. De DucoFlat 12ZR is dan ook volledig vlak en wordt geplaatst in het vaste deel van de schuifpui. De DucoFlat 12ZR is er voor glasplaatsing evenals plaatsing op een tussenkalf en heeft een ventilatiecapaciteit van 11,5dm³/s per strekkende meter. Doordat de DucoFlat 12ZR dun is, en geen grote afwateringskap bezit, is het enkel toepasbaar tot een gebouwhoogte van maximaal 15 meter! Evenals zijn broers heeft de DucoFlat 12ZR een glasaftrek van 80mm. 80 is prachtig!
    • GlasMax 10/15/20/25ZR klep ventilatierooster. De GlasMax ZR is een ‘sus ventilatierooster’ dat wil zeggen, het ventilatierooster dempt omgevingsgeluid waarvoor hij is voorzien van geluiddempend materiaal. De GlasMax is leverbaar met vier verschillende luchtspleten, te weten 10mm, 15mm, 20mm en 25mm. Dit levert de volgende ventilatiecapaciteiten:
    o Luchtspleet 10mm – 15,9dm³/s per strekkende meter
    o Luchtspleet 15mm – 21,1dm³/s per strekkende meter
    o Luchtspleet 20mm – 24,1dm³/s per strekkende meter
    o Luchtspleet 25mm – 28,6dm³/s per strekkende meter
    De GlasMax ZR met verschillende luchtspleten zijn allemaal voorzien van zelfregelende klep. Glasaftrek is ondanks zijn hoogte, 80mm gebleven. Dit doordat de glasgoot in het huis van het ventilatierooster zit. Wat is dat toch mooi, 80 is prachtig! (Voor geluiddempende eisen, waarden en toepassingen, neem contact met ons op).

    • DucoSmart 60 klep ventilatierooster. De DucoSmart 60 is de kleinste man binnen het productgamma. Anders dan al zijn broers heeft de DucoSmart 60 een glasaftrek van enkel 60mm! Met deze minimale glasaftrek van 60mm levert deze kleine man maar liefst 12,7dm³/s per strekkende meter ventilatiecapaciteit! Pollenfilter? Geen probleem bij deze kleine grote man.
    • DucoTop 50ZR klep ventilatierooster. De DucoTop 50ZR klep ventilatierooster werd speciaal ontwikkeld voor toepassing op houten-, kunststof- als aluminiumkozijnen. Hierbij is het mogelijk om het ventilatierooster weg te werken achter een buitenblad (spouw) of zichtbaar te laten. Bij de zichtbare plaatsing kan en een aluminium opzetstuk geplaats worden voor fraaie afwerking aan de buitenzijde. De DucoTop 50ZR wordt geleverd met een zelfregelende klep en heeft een ventilatiecapaciteit van 14,8dm³/s per strekkende meter. Roosterhoogte bedraagt enkel 50mm. Pollenfilter? Ook hier geen probleem, optioneel leverbaar!
    • DucoFit 50ZR klep ventilatierooster. De DucoFit 50ZR klep ventilatierooster is speciaal ontwikkeld voor de timmerindustrie. Het rooster bestaat uit twee delen waarbij het ‘huis’ met voorgeboorde schroefgaten makkelijk in een rekwerk geschroefd kan worden. Na plaatsing van het kozijn kan de binnenkap terug worden geplaats. Doordat het ‘huis’ voorzien is van een rubberen lip, behoeft deze niet met zwelband voor kierafdichting te worden voorzien. Simpel en snel te monteren! De DucoFit 50ZR heeft een ventilatiecapaciteit van 18,3dm³/s per strekkende meter en wordt geleverd met zelfregelende klep.

    Ventileren

    Wat is ventileren? Ventileren is het vervangen van de binnenlucht door buitenlucht. Ventileren voor woningbouw, utiliteitsbouw, scholen en zorginstellingen is altijd noodzakelijk. Immers, als wij ons voor een langere periode verblijven in een afgesloten ruimte, wordt het binnenklimaat door uitstoot van Co² en afgifte van vocht, sterk verontreinigd. Deze verontreinigde lucht moet altijd vervangen worden door schone frissen lucht.

    Ventileren kan op diverse manieren en wordt omschreven in het Bouwbesluit. De bepalingsmethode staan in normen zoals omschreven in NEN. Er kan geventileerd worden met de volgende type ventilatiesystemen:

    • Systeem A – natuurlijke toevoer en afvoer
    • Systeem B – mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
    • Systeem C – natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
    • Systeem D – mechanische toevoer en afvoer
    • Systeem X – andere systemen

    Wij, van de Jong & Roos Ventilatietechniek (Ventilatieplek.nl) richten ons uitsluitend op systeem C, natuurlijke luchttoevoer door middel van natuurlijke ventilatieroosters en mechanische afvoer door middel van mechanische afvoer box.

    Natuurlijke luchttoevoer geschied door middel van natuurlijke ventilatieroosters. De ventilatie vindt plaats via overdruk op de gevel. De natuurlijke ventilatieroosters kunnen op verschillende manieren geplaatst worden in de gevel. Glasplaatsing, kalfplaatsing of compacte kalfplaatsing. Mechanische afvoer geschied door middel van een mechanische ventilator welke de verontreinigde lucht via een aantal vast onderdrukgebieden uit het gebouw zuigt. Vaste onderdrukgebieden zijn de keuken, toilet en badkamer. Hierdoor vindt er stroming in het gebouw plaats waarbij frisse schone lucht van buiten naar binnen wordt gebracht en de verontreinigde lucht naar buiten wordt afgezogen. Overstroom van de frisse schone lucht in de leefgebieden naar de onderdrukgebieden voor afvoer vindt plaats onder de deuren. Hiervoor dient altijd rekening gehouden te worden met een kier onder de deur.

    Toepassing van type ventilatierooster, aantal en lengte hiervan dient rekenkundig berekend te worden via een ventilatiebalans en te voldoen aan het Bouwbesluit. Hierbij wordt tevens de afvoer berekend, immers de toevoerlucht en afvoerlucht dient in balans te zijn. De afvoerberekening wordt vaak omgezet naar een luchtdebiet waaraan de afvoerpunten dienen te voldoen. De technische adviseurs van de Jong & Roos kunnen dit voor elk project berekenen.

    Toepassing van type, aantal en lengte van ventilatieroosters dient altijd berekend te worden, indien er teveel zich in het gebouw bevinden, zal er teveel frisse lucht worden binnengebracht. Dit kan op den duur comfortklachten geven. Indien er zich te weinig ventilatieroosters in een gebouw bevinden, zal dit niet aan het Bouwbesluit voldoen en tevens uiteindelijk leiden tot comfortklachten als in een verontreinigd binnenklimaat.

    Toepassing van type mechanisch ventilator dient eveneens berekend te worden, immers de lucht die toegevoerd wordt, dient bij de standaard punten te worden afgezogen. Deze punten moeten de debieten aankunnen en de mechanische ventilator moet de totale capaciteit kunnen afzuigen. Hierbij dient gekeken te worden naar maximale capaciteit per afvoerpunt alsmede de luchtsnelheid waarmee dit gebeurt.

    Zo wordt een gezond en fris binnenklimaat bewerkstelligd!

    Duco ventilatieroosters

    Duco, dé fabrikant van natuurlijke ventilatieroosters. Duco is sinds jaar en dag de marktleider op het gebied van natuurlijke ventilatie. Duco, opgericht in 1991 te Nieuwpoort België, welke thans gehuisvest is in een ultra moderne bedrijfsgebouwen aan de E40 in Veurne, brengt een breed scala aan natuurlijke ventilatieroosters.

    Duco lanceerde bij de start van haar bedrijf de DucoTon 10 en DucoTon 18, de revolutionaire draai ventilatieroosters voor plaatsing op het glas of plaatsing op een tussenkalf. Vandaag de dag is het leveringsgamma van natuurlijke ventilatieroosters sterk uitgebreid maar blijft de DucoTon 10 nog steeds fier aan kop van het meest toegepast ventilatierooster in Nederland!

    In de loop der jaren werd vooral overgestapt van draai ventilatieroosters naar klep ventilatieroosters. Het grote verschil hierin? Draai ventilatieroosters hebben een draaibare ton in het huis van het rooster, klep ventilatieroosters hebben een klep in het huis van het rooster. Doordat een klep minder weerstand geeft aan de luchtstroom, heeft het rooster bij een zelfde glasaftrek of inbouwhoogte, een hoger luchtdebiet.

    Het leveringsgamma van klep ventilatieroosters bestrijkt momenteel: DucoLine (10/17/23)ZR, DucoKlep 15ZR, DucoFlat 12ZR, GlasMax (10/15/20/25)ZR en DucoSmart 60.

    Naast het uitgebreide leveringsgamma van glasgeplaatste ventilatieroosters en ventilatieroosters voor een tussenkalf, heeft Duco in de loop der jaren speciale ventilatieroosters ontwikkeld voor toepassing in de timmerindustrie. Hiervan zijn de DucoTop 50ZR en de DucoFit 50ZR de resultaten.

    Uiteraard is er vanaf 1991 tot heden veel onderzoek gedaan om de ventilatieroosters te optimaliseren om een zo gunstig mogelijk binnenklimaat te garanderen. Hierbij werd een aantal jaar geleden de ZR-klep oftewel zelfregelende klep geïntroduceerd. Deze zelfregelende klep, welke als spoiler in de inlaatopening van het ventilatierooster hangt waarbij de luchtstroom onder- en bovenlangs kan gaan, zorgt bij een korte overbelasting van winddruk voor een meer efficiënte luchtstroom naar binnen.

    Hier is het niet bij gebleven. Duco investeert op alle vlakken van ventilatietechniek, vandaar dat er veel energie wordt gestoken in onderzoek. Hiervan is bijvoorbeeld het productgamma ‘geluiddempende ventilatie’ het resultaat. Dit zijn speciaal ontwikkelde ventilatieroosters voor toepassing in geluid belaste gebieden. Denk hierbij aan wegverkeergeluid, railverkeergeluid en luchtverkeergeluid. Voor elk soort geluid en voor elke belasting heeft Duco het antwoord. Het antwoord hierin is de DucoMax serie!

    Maar Duco is hier nog niet klaar mee. Duco ziet veel in energiezuinig en comfortabel wonen, met natuurlijke ventilatie. Hierbij spelen opwarming en koeling van de woning een grote rol. Duco heeft hierin als marktleider en innovatieve fabrikant op ingespeeld, het product DucoTwin was geboren.

    De DucoTwin serie kenmerkt zich door toepassing van natuurlijke ventilatie met zonwering in één! Hierbij is rekening gehouden met de luchtstroom welke niet achter de zonwering dient te zitten, het kanaal voor de luchtstroom is boven de zonwering geplaatst in één ventilatierooster. De natuurlijke toevoerlucht van buiten zorgt voor een fris en schoon binnenmilieu waarbij de zonwering zorgt voor het buitenhouden van warmte zodat de woning niet teveel opwarmt. Een revolutionaire uitvinding waarbij Duco menig ontwikkelingsprijs heeft ontvangen.

    Duco, uw antwoord voor ventilatietechniek!

    Blog archief